Slik unngår du å havne i luksusfellen

Luksusfellen er det treffende navnet på et populært TV-program som har gått sin seiersgang på TV i flere år. Ikke bare her hjemme i Norge, men også i Sverige og Danmark. Kort fortalt handler Luksusfellen om mennesker som av ulike grunner bruker langt mer penger enn det de har. Pengene brukes til gjengjeld på forbruksvarer, og resultatet er at det ikke er nok penger til faste utgifter som husleie og strøm. Mange av disse menneskene havner i så store problemer at de risikerer å miste hjemmet sitt, og i Luksusfellen får de hjelp av både økonomer og psykologer til å komme på rett kjøl igjen.

I kampen om å kunne handle inn til hus, hjem og unger, reise på ferie, ha hytte og campingbil er det ikke rart at mange havner i luksusfellen. Vi vil gjerne ha det samme som naboen, eller bedre. Problemet er at de fleste av oss ikke har råd til den livsstilen vi tror at alle andre har. Dermed tar vi opp lån uten sikkerhet, og det gjerne flere ganger. Her skal vi se litt på hva du kan gjøre for å unngå å havne i luksusfellen eller komme ut av den.

luksusfellen

Sett opp et budsjett og følg det

Det aller første du bør gjøre for å unngå å havne i luksusfellen er ganske enkelt å sette opp et budsjett. Du kan bruke et enkelt excel-ark, laste ned en app eller bruke en mal du finner på nettet. Først må du finne ut hva du har av inntekter. Ta med alt av lønn, trygd og sykepenger eller andre utbetalinger.

Deretter må du finne ut hva du bruker pengene dine på. Først har du faste utgifter, som husleie, avdrag på lån, strøm, kommunale avgifter, barnehage/SFO og telefon. Så kommer alle de variable utgiftene. For å finne ut hva du bruker hver måned kan du ta en titt på kontoutskriften din. Gå gjerne minst tre måneder tilbake slik at du får en oversikt. Dersom du tar ut mye kontanter i minibanken hver måned, må du prøve å tenke igjennom hva disse kontantene brukes til.

Forbruk som sender deg i luksusfellen

Sjekk om du har gått i luksusfellen og brukt penger på slike ting som kaffelatte, ukeblader, medlemskap i treningsstudio, shopping på bensinstasjon, kioskbesøk og så videre. Vær nøye med å få med deg alt. Ikke glem å se hva du bruker på mat hver måned. Dette er nemlig et av de områdene der vi lett går i luksusfellen ved å kjøpe mer mat enn vi spiser og i dyre butikker i stedet for i billige.

Når du har fått oversikten er det på tide å sette seg ned og se om du går i minus og hvor du kan spare inn penger. Visste du forresten at matbudsjettet er den posten med størst sparepotensiale? Det handler om å handle en gang i uken i den billige matbutikken, sette opp en matplan og bruke handleliste. Små knep, som kan gi store utslag på økonomien din.

Det kan også være lurt å sette opp sparing. En bufferkonto er fin å ha til uventede utgifter, som et besøk hos tannlegen. Ekspertene sier at det ideelle er å ha tre månedslønninger på en bufferkonto. Dette er et stort beløp, og det viktigste egentlig at du sparer litt hver måned. Det er tross alt noe som heter mange bekker små. Før du vet ordet av det har du ganske mye penger på sparekontoen. Da slipper du å gå i luksusfellen ved å ta opp et alternativ til dyre SMS lån.

Det er viktig å huske på at budsjettet skal brukes. Det hjelper ikke å bruke tid på å sette opp et budsjett for så å fortsette som før. Du må sette av tid hver måned på å gå gjennom budsjettet, og se at du holder det. Samtidig kan du justere budsjettet dersom du ser at dette er nødvendig.

Refinansiering av dyr gjeld

Dersom du har dyr gjeld i form av kredittkort med høy rente eller mange dyre forbrukslån, kan det være lurt å se om du kan få refinansiert dette. Å ha flere enn et dyrt lån er vanlig blant mennesker som har havnet i luksusfellen. Dersom du får samlet alle slike smålån i et større lån, sparer du deg for en del penger i termingebyr og forhåpentligvis får du totalt sett en bedre rente.

En annen fordel med refinansiering er at du får langt bedre oversikt. Det er mye lettere å ha et lån å forholde seg til enn å skulle betale og følge opp en rekke smålån hver eneste måned. Å gå i luksusfellen fører med seg en del unødvendige kostnader. Så lenge du ikke har fått noen betalingsanmerkninger er det mulighet for å få ryddet litt opp i luksusfellen ved hjelp av refinansiering.

Ikke gå i luksusfellen når du søker om lån uten sikkerhet

Det kan være mange grunner til at du har behov for å ta opp et lån uten sikkerhet, eller et forbrukslån om du vil. Du trenger dog ikke gå i luksusfellen når du søker om et slikt lån. Et forbrukslån kommer i flere størrelser. Det vil si at du kan låne helt ned i noen få tusenlapper og helt opptil en halv million.

I vårt naboland Sverige finnes det noe som heter SMS lån. Det vil si at du søker om å låne mindre beløp ved å sende en SMS til långiveren. Det er av flere grunner ikke mulig her i Norge, men det finnes gode alternativer til SMS lån. Du kan søke om dette på nettet, og dermed tar det ikke lenger tid enn om du hadde sendt en SMS.

Vær smart og sjekk flere tilbydere

Enten du bruker en sammenligningstjeneste eller gjør det selv, er det smart å sjekke rentetilbudet hos flere tilbydere. Det er den effektive renten som viser hva lånet koster, og for å unngå luksusfellen er det viktig at denne er så lav som mulig. Renten avgjøres etter en kredittsjekk, men dersom du søker hos de bankene som i utgangspunktet tilbyr den laveste renten har du et godt utgangspunkt.

Det er altså viktig å være en smart og bevisst forbruker, også når du skal ta opp forbrukslån. Da har du gode muligheter for å unngå å havne i luksusfellen.