Folkia

Folkia er en finansinstitusjon som hører inn under Folkefinans AS. Selskapet driver med konsesjon fra det norske Finansdepartementet, og har som mål å tilby finansielle tjenester til nordmenn. I tillegg tilbyr selskapet sine tjenester til de andre landene i Skandinavia samt Estland. Hos Folkia kan du søke om smålån og SMS lån, det vil si beløp fra 2 000 til 20 000 kr. Disse har en maksimal nedbetalingstid på 12 måneder for de største beløpene og 1 måned for de laveste.

Folkia Smålån

Smålån er et annet navn på det som ellers kalles forbrukslån. Vi snakker her om lån uten sikkerhet, altså lån der banken ikke krever pant for pengene som lånes ut. Et forbrukslån kan være på noen få tusenlapper og gå helt opp til en halv million kroner. En annen ting denne typen lån har til felles er at du ikke kan bruke mer en maksimalt 5 år på tilbakebetalingen. De aller minste lånene vil ha langt kortere nedbetalingstid enn dette.

Smålån er, slik navnet tilsier, lånebeløp i den nedre enden av skalaen. De ligger gjerne på alt fra 1 000 til 70 000 kr, og hos Folkia er lånes det altså ut fra 2 000 til 20 000 kr. Dette er kortsiktige lån, som er ment å dekke et øyeblikkelig behov for penger. Slike behov kan oppstå dersom du plutselig må til tannlegen, bilen må repareres eller vaskemaskinen bestemmer seg for å ta kvelden. Dette er ting det er vanskelig å utsette og dersom du ikke har ekstra penger på konto, kan et smålån fra Folkia være til hjelp.

Renter og slikt

Lånene fra Folkia kommer også med renter og gebyrer. De tar et etableringsgebyr på 350 kr, uavhengig av størrelsen på beløpet du låner. Et etableringsgebyr er et engangsgebyr som utlåneren tar for jobben han har med å opprette lånet i ditt navn. Du må ikke fysisk ut med pengene der og da, summen blir lagt til lånesummen din. Det fremkommer ikke på nettsiden deres om de tar termingebyr eller ikke. Et termingebyr er en administrasjonsavgift du betaler hver måned sammen med avdraget ditt. De fleste långivere har et termingebyr på mellom 20 og 50 kr. Det som er sikkert er at de legger rente til lånet.

Hvilken rente du vil få tilbud om, vil også her avhenge av kredittvurderingen som gjøres av deg. Renten vil deretter også påvirkes av hvor mye du skal låne og hvor lang tid du skal bruke på nedbetalingen. Dersom du låner 3 000 kr og betaler dette ned på en måned vil den effektive renten komme opp i over 700 %. Dette høres veldig mye ut, men du må huske at renten er beregnet for et helt år. I realiteten betaler du tilbake i løpet av noen få dager, cirka 30, og dermed blir den totale rentekostnaden ikke så høy som det kan høres ut til.

På sine nettsider har Folkia laget en fin oversikt over hvor mye de ulike lånebeløpene de tilbyr kan komme til å koste deg. Der kan du se lånebeløp, etableringsgebyr, rente og totale kostnader. Vær igjen oppmerksom på at dette er kun eksempler. Den endelige renten du får tilbud om vil fremkomme på den avtalen Folkia eventuelt sender deg. Oversikten gir deg dog en fin mulighet til å se hvordan et mulig avdrag vil gjøre seg i budsjettet ditt, og dermed vise deg hvor mye du egentlig har råd til å søke om.

Nedbetalingstid

Hos Folkia er det altså smålån det handler om. Siden du låner relativt lave beløp vil nedbetalingstiden også være tilsvarende kort. De minste beløpene må nedbetales i løpet av en måned. Du kan bruke inntil et år på de største. Siden det å ta opp smålån er en relativt kostbar affære, er det viktig å prøve å nedbetale lånet så raskt som mulig.

Hos Folkia er du velkommen til å betale ned hele lånet tidligere enn det du har avtalt, men selskapet forbeholder seg retten til å ilegge deg et gebyr for denne tjenesten. Skulle du få problemer med å forholde deg til den inngåtte avtalen, bør du kontakte selskapet så snart som mulig slik at dere sammen kan finne frem til en ny løsning. De fleste långivere er mer fleksible når du selv tar kontakt med dem før det har gått altfor langt, i stedet for at de må komme med egne forslag når saken har gått til inkasso eller du har fått en betalingsanmerkning.

Slik søker du om lån hos Folkia

Søknadsprosessen fungerer på samme måte som hos de fleste andre moderne banker. Du søker ved å fylle ut skjemaet du finner på selskapets nettside. Det er også på nett du vil få svar på søknaden din, og du godkjenner avtalen ved å signere for den ved hjelp av din BankID. Dette er en trygg metode, som sørger for at ingen kan ta opp lån i ditt navn. Pengene utbetales deretter til din konto. Hvor lang tid dette tar vil avhenge av banken din og tidspunktet for søknaden.

For å sende inn en søknad til Folkia må du oppfylle enkelte kriterier:

  • Du må ha fylt 20 år.
  • Du må ha egen BankID, e-postadresse og norsk mobilnummer.
  • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger.
  • Du må være bosatt i Norge og ha egen inntekt.

Søknaden din vil gå gjennom en kredittvurdering, der det blant annet kontrolleres at opplysningene du har oppgitt er korrekte. Det sjekkes også om du er registrert som dårlig betaler, og har du en eller flere betalingsanmerkninger vil du dessverre få avslag på søknaden din.

Et lite sammendrag Folkia

Folkia er altså en finansinstitusjon som låner ut penger uten å kreve sikkerhet for lånebeløpet. Du betaler for risikoen det er å låne deg penger gjennom en høy effektiv rente. Rentesatsen blir satt individuelt og du signerer for tilbudet ved hjelp av din personlige BankID.

Beløpene Folkia låner ut er ment å være til hjelp dersom du står i en situasjon der du plutselig trenger mer penger enn du har. Det kan være mange årsaker til at vi blir rammet av uforutsette utgifter, og som regel skjer dette en stund før neste lønningsdag. Slike smålån som de Folkia tilbyr koster en del penger i form av renter og gebyrer og derfor er det viktig å holde seg til den avtalte nedbetalingsplanen, slik at lånet ikke blir dyrere enn nødvendig.

Relaterte banker

Besøkendes vurdering