Fjoråret ble ikke slik de fleste hadde sett for seg. Aller verst var det for de som opplevde tap av inntekt. Dette har gjort at stadig flere oppdaget viktigheten av oppsparte midler, men hvordan finner man egentlig plass til å spare hver måned? Sparing henger gjerne sammen med lavere utgifter, eller høyere inntekter. Allikevel opplever mange at det kan være vanskelig å sette noe til side hver måned uten å se effekten av dette.
Det er her en sparekalkulator kommer godt med. Her kan du velge hvor stort sparebeløp du vil sette til side hver måned, hvor lenge du ønsker å spare og ikke minst hvor høy rente du oppnår på beløpet. På denne måten kan du visualisere hvordan sparekontoen din vil vokse ved hjelp av en sparekalkulator. Nå til grunnen for at du klikket deg inn på denne artikkelen. Her er de 10 beste sparetipsene for deg som ønsker komme i gang med sparingen.
1. Sett opp et budsjett med sparekalkulator
Hvis du ønsker mest mulig effektiv sparing holder det ikke bare med en avansert sparekalkulator. Da må du også ha full kontroll på hvor mye penger du bruker på utgifter, men kanskje enda viktigere du må vite hvor mye penger du kan spare hver måned.
For hvor mye bør man spare i måneden egentlig? Dette er et helt individuelt spørsmål og for de aller fleste vil 10% av inntektene være tilstrekkelig. Klarer du sette til side 10% til fast sparing i en sparekalkulator vil du raskt se at sparekontoen begynner å ese ut.
2. Sammenlign strømleverandører
Strøm er kanskje noe av det kjedeligste som finnes, men også en av utgiftene det er lettest å spare penger på. Ønsker du skru opp din sparekalkulator enda et hakk kan det derfor lønne seg å sammenligne strømpriser. Det finnes en rekke gratistjenester på nett hvor du enkelt kan sammenligne de beste strøm tilbudene. Dette er kanskje blant de beste tipsene for å spare penger raskt. Et ekstra sparebeløp kan også få fart på din sparekalkulator.
3. Selg unna ting du ikke bruker lenger
Er du sånn som oss har du nok en bod full av ting. Det kan være gammelt, men pent brukt sportsutstyr, elektronikk eller kanskje noe fra et flyttelass du ikke husker du eier. Her finnes det mye skjulte verdier som passer ekstremt godt inn i en sparekalkulator. Ta et ærlig oppgjør med hva du faktisk bruker og selg resten.
4. Unngå dyre småkjøp
De beste tipsene for å spare penger handler oftest om de store beløpene. Men man trenger ikke være deltaker på luksusfellen for å se at også små hyppige beløp gjerne skader lommeboken. Daglig kjøp av kaffe, brus, energidrikke eller godteri kan fort bli store beløp. Forsøk å regne deg frem til hvor mye du faktisk bruker. Legg inn beløpet i din sparekalkulator og se hvilken effekt det kunne hatt.
5. Skaff en ekstra inntekt
Mange føler gjerne at de har gjort nok når de går hjem fra jobb på ettermiddagen. Er du av de som fortsatt føler seg litt rastløs og ønsker noe å drive med kan en ekstrajobb være tingen. Ikke bare får du noe å bedrive tiden med, men du får også en ekstra inntekt som kan gå rett inn på sparekontoen. Freelance arbeid på siden er også noe som passer godt som en bi-inntekt, men pass på at det ikke kommer i konflikt med arbeidsgiver. Din sparekalkulator vil raskt sprette i været med en ekstra inntekt.
6. Kutt unødvendige kostnader
Det kan ofte være selvforklarende, men de aller fleste har en lang rekke utgifter vi kunne klart oss uten. Det kan være abonnementer for tjenester vi egentlig ikke bruker eller lignende. Gå derfor nøye gjennom din kontoutskrift og kutt alle kostnader som ikke er helt nødvendige. Juster gjerne verdiene i din sparekalkulator for å se hvordan kutt i utgifter kan gi utslag på sparepengene.
7. Innfør shoppestopp
Har du en periode det er mulighet for å spare litt ekstra kan det være verdt å skru opp din sparekalkulator. Det kan ofte være fristende å kjøpe noe nytt man lenge har ønsket seg, men ved mindre det er noe man trenger kan det droppes. Innfør derfor en regelmessig shoppestopp hvor du heller sparer litt ekstra. Typisk kan dette være når skattepengene kommer inn, feriepenger blir utbetalt eller lignende.
8. Sosialt samvær trenger ikke koste penger
De aller fleste av oss har en formening om at sosiale aktiviteter er noe vi må ut å finne på. Da følger det gjerne en kostnad tett på. Dette trenger ikke være sant. Inviter heller venner hjem på middag, se en film eller ta en gåtur i parken. Dette sørger for et lite ekstra beløp til din sparekalkulator uten at du trenger gi avkall på venner.
9. Begrens antall butikk turer
Mange handler mat på vei hjem fra jobb eller stopper bare raskt innom butikken for å kjøpe middag. Nesten uten unntak ender man da opp med å kjøpe noe mer enn det man først hadde tenkt. Dette gjør at innkjøp av mat raskt går over budsjettet og blir unødvendig dyrt. Begrens derfor matinnkjøp til en eller to ganger per uke og lag handleliste før du reiser.
10. Frys ned det du ikke spiser
Fokus på mat svinn har i økende grad opptatt nordmenn i nyere tid. Det kastes enorme mengder mat hver eneste dag. Ikke bare er dette et enormt svinn av matvarer, men det er også kostbart. Benytt derfor aktivt fryseren og frys ned det du ikke spiser. Det kan komme godt med en dag du ikke orker lage middag eller ikke har rukket å handle inn.
Hvor mye bør jeg spare hver måned?
Når det kommer til hvor mye man bør spare hver måned er det viktig å gjøre en individuell vurdering. Likevel er det rom for forbedring hos de aller fleste. Lag en systematisk oversikt over de faste utgiftene dine, deretter går du over postene som kan kuttes eller minskes. En god spare regel er at man skal forsøke spare 10% av sin faste inntekt. Klarer du dette har du kommet godt på vei. Benytt gjerne en sparekalkulator slik som DNB sin for å se hvordan faste sparebeløp kan vokse over tid.
Kort fortalt
Vi har gått gjennom 10 av de beste tipsene for å spare penger samt hvordan du kan benytte en sparekalkulator. Selv om det kan være vanskelig å komme i gang med sparingen har det siste året virkelig vist oss viktigheten av oppsparte midler.