DNB

DNB er ingen ny bank. Det er faktisk en av de eldste vi har her i landet. Banken, riktignok under andre navn enn DNB, har eksistert i nesten 200 år. Navnet DNB kom i 2011, i årene før det var banken kjent som DnB NOR, og helt i begynnelsen av sitt virke het banken Christiania Sparebank.

DNB sier på sine nettsider at de er en bank for både Norge og utlandet, at de er tradisjonelle og innovative og at de er en bank for alle livets små og store øyeblikk. DNB tilbyr sine tjenester til både privatpersoner, bedrifter, konserner og institusjoner. Det er med andre ord ganske omfattende tjenester de har på sitt program.

dnb

En liten historisk oversikt DNB

DNB er den største banken i Norge og en av de største i hele Norden. Historien deres består av en rekke oppkjøp og en like lang rekke med sammenslåinger. Det hele startet i 1990 da Bergen Bank og Den norske Creditbank slo seg sammen. De ble til Den norske Bank, forkortet til DnB. I 1999 slo de seg så sammen med Postbanken og i 2003 fusjonerte de med Gjensidige NOR. Samtidig kjøpte de opp Nordlandsbanken, og tok navnet DnB NOR. Slik vi allerede har nevnt endret de navn til DNB i 2011.

Det er den norske staten som er den største aksjonæren i finanskonsernet. Deretter kommer Sparebankstiftelsen DNB med 10 %. Dette er bankens forretningsområder:

  • Personmarked Norge
  • Bedriftsmarked Norge
  • Storkunder og internasjonal
  • DNB Markets
  • Wealth Management/Formuesforvaltning Produkt
  • DNB Baltikum

DNB har mer enn 1,3 millioner kunder i Norge og nesten 900 000 av dem bruker bankens mobilbanktjeneste.

DNB – Personmarked Norge

Når det kommer til privatpersoner har banken flere tjenester. Du kan ta opp lån til bolig, bil og andre kjøretøy. Du kan spare, du kan forsikre deg og du kan få bankkonto med nettbank og kort slik at du kan håndtere inntekter og utgifter.

Boliglån hos DNB

Skal du kjøpe bolig må du antagelig låne penger. Det første du kan be om er et finansieringsbevis fra DNB som viser hvor mye de er villige til å låne deg. Da er det lettere å gå på visning og gi bud på boligen du er interessert i.

Når det kommer til boliglån er det flere interessante ting å merke seg. Det ene er at de har et eget tilbud om lån for deg som er ung, altså under 34 år. Videre er det slik at du kun får låne opptil 85 % av boligens verdi. Det er fordi du må ha minst 15 % selv i egenkapital. Hos DNB kan du dog få låne 100 % av boligens verdi mot at du kan stille annen sikkerhet en kun den boligen du skal kjøpe.

Til slutt har de noe som heter Grønt boliglån. Dette er et synlig bevis på at den grønne tankegangen også har inntatt finansverden. Et Grønt boliglån er for deg som kjøper en energieffektiv bolig. For å få dette lånet må du kunne bevise via dokumentasjon at den gjeldende boligen har energimerke A eller B. Både boliglån til unge og Grønt boliglån kommer med en litt lavere rente enn det du ellers vil få tilbud om.

Lån til kjøretøy

Det er ikke bare nødvendig med bolig, vi ønsker oss ofte kjøretøy også, og både bil, båt, motorsykler, bobiler og campingvogner er blant tingene du kan få lån til hos DNB.

Når det kommer til billån vil du kunne få helt ned i 3,40 % i nominell rente, dersom du har 35 % av kjøpesummen i egenkapital. Du kan dog låne opptil 100 %. De har billån for unge, billån for deg som kjøper bruktbil, og grønne billån for deg som kjøper en utslippsfri bil. Et billån hos DNB skal normalt være ferdig nedbetalt innen 10 år.

Ønsker du lån til båt kan du få dette mot sikkerhet i båten. Det kreves dog at du har minst 20 % i egenkapital.

Forbrukslån gjennom DNB

Det er også mulig med forbrukslån gjennom DNB. Du kan låne fra 10 000 til 250 000 kr med en maksimal nedbetalingstid på 5 år. Den laveste nominelle renten er i skrivende stund på 12 %, og dette er den renten du får tilbud om så fremt du får innvilget lånet. Du kan også kjøpe betalingsforsikring. Dette dekker avdragene dine i ett år og gjelder om du for eksempel blir kritisk syk, langvarig sykemeldt, arbeidsledighet med mer. Dersom du ønsker ekstra trygghet, kan dette være en forsikring det lønner seg å se nærmere på.

Betalingsforsikringen kan kjøpes som tillegg til alle lån du eventuelt har hos DNB, og den koster 0,4 % av den saldoen du har utestående i det øyeblikket du tegner forsikring.

En rekke andre tjenester

DNB er en stor og fullstendig bank, og tilbyr en rekke tjenester til sine kunder. I tillegg til de vi allerede har nevnt her har du mulighet til å opprette en brukskonto med kort og nettbank, du kan benytte deg av tjenesten Vipps (betaling via mobiltelefon), kjøpe forsikring til alle livets faser, spare til pensjon, spare i fond, aksjer eller BSU. De har også egne eiendomsmeglere for deg som skal selge bolig.

Mange vil kanskje si at nettopp Vipps er en av de smarteste oppfinnelsene til DNB. Du trenger ikke en gang å ha konto i banken for å kunne benytte deg av tjenesten. Vipps er en tjeneste som tillater deg å betale via mobilen din. Det startet som et enkelt alternativ til vennebetaling, men nå har det utviklet seg til å være en tjeneste der personer kan betale til bedrift, det funker på netthandel, faktura og som betaling i bedrift. Vipps har per i dag mer enn tre millioner brukere, og har planer om å utvide internasjonalt. Vipps har til og med blitt et verb, for nå spør vi bare om vi kan vippse.

Kundeservice hos DNB

DNB har en omfattende nettside der du kan finne informasjon om alle deres tjenester samt søke om lån og opprette konto. Dersom du trenger hjelp har de en livechat åpen døgnet rundt. Der sitter det en robot og hjelper deg, og den kan naturlig nok kun svare på generelle spørsmål. Siden deres er veldig omfattende, så sjansen er stor for at du finner alt du lurer på der. Sjekk spesielt ut alle artiklene de har samlet som angår din privatøkonomi. Det er også mulig å kontakte kundeservice på telefon alle hverdager, dersom du ønsker å snakke med en kundemedarbeider.

Relaterte banker

Besøkendes vurdering