SMS-lån Fordeler og ulemper

For noen år siden ble det som kalles SMS-lån introdusert på det svenske lånemarkedet. Hva er egentlig SMS-lån? SMS-lån er akkurat det navnet henviser til – det er lån du får gjennom SMS (meldinger) via din mobiltelefon. Sagt på en annen måte så er det mobillån.

SMS-lån er en ny og «moderne» form for forbrukslån, og det havner i kategorien mikrolån fordi du kun kan låne småsummer, vanligvis opptil 5 000 kr per SMS. Ideen bak SMS-lån er at det er en ny og praktisk måte å låne penger på. De aller fleste av oss har tross alt alltid tilgang på en mobiltelefon. I Norge er det dog ikke lovlig å undertegne låneavtaler på denne måten. Derfor finnes det ikke rene SMS-lån her. I stedet er det mange alternativer, nemlig såkalte mikrolån.

lån

Fordeler med SMS-lån

Den største fordelen med alternativer til SMS-lån er at det er en praktisk og grei måte å låne penger på. De aller fleste av oss har alltid tilgang på nett, enten via mobiltelefon eller en PC. Låneprosessen krever i de fleste tilfeller ikke stort mer enn at du fyller ut et skjema. Du trenger heller ikke å være hjemme for å kunne søke om lånet. For de aller fleste av oss som trenger å låne penger av ulike årsaker finnes det knapt en mer praktisk måte å søke på. I en travel og hektisk hverdag er alt som er enkelt og raskt gull verdt.

Begrenset lånesum

Den andre fordelen med alternativer til SMS-lån er at det er et mikrolån. Siden summen du kan ta opp i lån er begrenset, kan du dermed ikke låne mer enn hva du faktisk trenger. Hvis vi har tilgang på å låne store summer med penger når vi trenger litt ekstra for å dekke diverse utgifter eller prosjekter, pleier de aller fleste av oss å ta opp mer i lån enn hva vi egentlig trenger. Dette lønner seg sjeldent, og dette er et problem du unngår med alternativer til SMS-lån.

Vanlige bruksområder

Det vanligste bruksområdet for alternativer til SMS-lån er lave, uforutsette utgifter som at kjøleskapet må byttes ut, at vaskemaskinen plutselig slutter å virke eller at bilen trenger noen nye deler. Alternativer til SMS-lån kan også brukes hvis du en måned har svært mange regninger som du sliter med å betale. Til tross for at slike lån faller under forbrukskategorien «mikrolån» er det et relativt fleksibelt lån.

Alternativer til SMS-lån fungerer slik at du sender inn en søknad, som deretter blir gjennomgått av långiver. Får du lånet innvilget vil det, takket være automatiske prosesser, ikke ta altfor lang tid før pengene er inne på din brukskonto. Med andre ord så slipper du å vente i flere virkedager før du kan begynne å bruke pengene.

Ulemper med SMS-lån

Ulempene med alternativer til SMS-lån er at det er svært dyrt og kostbart for de personene som tar opp denne formen for lån. Årsaken til at disse lånene er dyrere enn andre lånetyper er først og fremst en veldig høy rente. Et eksempel på at alternativer til SMS-lån fort blir veldig dyrt for låntageren er:

Du låner 1 000 kr i løpet av en 30 dagers periode. Renten på alternativer til SMS-lån er svært høy sammenlignet med andre forbrukslån. Den årlige effektive renten kan komme opp i så mye som 9 245 %. Det betyr at i tillegg til at du må tilbakebetale den 1000-lappen som du lånte, må du i også betale nesten 500 kr ekstra bare i renter.

Bekymrede myndigheter

Ulempene ved de alternativer til SMS-lån regnes som såpass omfattende at det norske Forbrukerombudet gang på gang forsøker å motarbeide at disse lånene etablerer seg som en stor og reell långiver på det norske lånemarkedet. Bekymringen ligger i at alternativer til SMS-lån kan sette folk i tung gjeld eller andre vanskelige økonomiske situasjoner. Dette fordi mange kanskje ikke er klar over hvor stor ekstrakostnad rentene utgjør, og at man kanskje ikke i like stor grad prioriterer smålån fremfor større lån, og dermed samler det seg opp.

For enkelt å ta opp lån

En annen ulempe er at det er svært enkelt for alle å ta opp alternativer til SMS-lån. Søkeprosessen består av et enkelt skjema på nett, og siden det er såpass enkelt å låne penger er det nødvendigvis ikke alle som setter seg inn i vilkårene rundt slike lån. En tur på byen med venner kan fort bli veldig dyrt, og kan skape negative ringvirkninger for din hverdagsøkonomi i lang tid etter at du tok opp lånet. Det norske Forbrukerområdet er i tillegg ekstra bekymret over at slike lån er spesielt rettet mot unge, som nødvendigvis ikke har like god erfaring med å ta opp lån.

En tredje ulempe med alternativer til SMS-lån er at flere eksperter på økonomi og andre godt etablerte långivere og banker fraråder forbrukere å ta opp slike lån. Det er fordi det er altfor dyrt med renter som ligger på et skyhøyt, utradisjonelt nivå. Du får heller ikke den samme hjelpen om du underveis skulle støte på problemer eller slite med å nedbetale lånet.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering