Gjeldfri

De aller fleste nordmenn vil en eller flere ganger i løpet av livet ta opp et forbrukslån. Hva disse forbrukslånene brukes til varierer, men det vanligste er at nordmenn bruker lånte penger til å betale for uforutsette utgifter, ferier og andre opplevelser, oppussing samt hvitevarer. Stadig fler bruker også forbrukslån til å kjøpe bil heller enn å ta opp tradisjonelle billån. I 2017 tok nordmenn til sammen opp 106 milliarder kroner i lån. Dette var en økning på over 11 % fra 2016. Lånesummen fortsatte å øke i 2018, og det er spådd at det trolig ikke vil stoppe opp noe særlig i 2019, til tross for strengere reguleringer.

norge

Mange sliter med betalingsanmerkninger

Ifølge undersøkelser gjort om nordmenn og forbrukerlån, kom det fram i 2018 at hele 6 % (1 av 17) nordmenn har betalingsanmerkninger og sliter med å betale ned lånene sine. Ikke bare har dette konsekvenser for samfunnet, men det har også store personlige konsekvenser for den enkelte. En betalingsanmerkning er et symbol på at du er en dårlig og utrygg tilbakebetaler. Noen av konsekvensene av dette er at du vil ha store problemer med å få nye lån, dette gjelder også boliglån og billån. En annen konsekvens er at gjelden din vil bli dyrere.

Økonomiske kartlegginger viste at summen av alle betalingsanmerkningene i 2018, altså penger nordmenn skyldte og ikke hadde betalt tilbake, var på 46 milliarder kr. Hvordan kan du bli gjeldfri, og unngå en vanskelig økonomisk hverdag samt tyngende betalingsanmerkninger? I denne artikkelen gir vi deg noen gode tips.

Refinansier smålån

Refinansiering vil i praksis si at du tar opp et nytt lån for å kunne bli kvitt alle smålånene dine. Du skulle kanskje ikke tro at nøkkelen for å bli gjeldfri er å ta opp et nytt lån, men refinansiering er for mange et godt virkemiddel og kan være til mye hjelp.

Istedenfor at du hver måned må betale på mange ulike smålån, som du tidligere har tatt opp, med hver sin ulike og ofte høye rentesats, vil refinansiering gjøre at du kan har et lån å betale på med en fast rente. Fordelen med refinansiering er at du får mer oversikt over hva du skylder, og siden du kun trenger å fokusere på en lånesum vil du også få en mer romslig økonomi. De ekstra pengene du sitter igjen med hver måned kan du bruke til å betale inn ekstra på lånet ditt, slik at lånesummen din går mye raskere ned.

Få hjelp av en økonomisk rådgiver

Du kan søke om refinansiering hos tradisjonelle norske banker, eller hos andre långivere. De aller fleste som tilbyr forbrukslån, tilbyr også refinansiering. I tillegg gjør du lurt i å ringe inn til en økonomisk rådgiver hvor du kan forklare din økonomiske situasjon, og sammen kan dere lage en nedbetalingsplan som passer til din hverdagssituasjon. Økonomiske rådgivere kan også hjelpe deg med å søke om refinansiering, eller generelt bare gi deg gode tips og råd om din private økonomi og hva du kan gjøre for å bli gjeldfri mye raskere enn hva en nedbetalingsplan fastslår.

Prioriter å betale ned på lånet ditt

For å unngå betalingsanmerkninger er det viktig at du alltid betaler ned på lånet ditt, og holder betalingsfristene dine. Skulle du noen måneder ha vanskeligheter med å betale din faste avdragssum kan du søke om betalingsutsettelse, men hovedregelen for å bli gjeldfri og slippe å oppleve økonomiske ubehageligheter er at du rett og slett må prioritere lånet ditt.

Sett opp et budsjett

Et lurt tips er at du setter opp et budsjett som inneholder alle dine månedlige inntekter og utgifter. Da vil du alltid ha oversikt, og være sikker på at du har råd til å betale ned på lånet ditt hver måned. Hvis du ser at du sitter igjen med ekstra penger i måneden etter at alle utgiftene er trukket fra, er det anbefalt at du bruker dem på å nedbetale ekstra på lånet ditt. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er kjedeligere å drukne i gjeld og betalingsanmerkninger.

Strengere regler for opptakelse av lån

Å prioritere å betale ned lånene sine er viktig uansett hvilken type lån du har tatt opp. Mange banker og långivere stiller krav som du må oppfylle før du kan få innvilget et lån. Standardkravene er at du må være over 20-25 år, ha en fast årlig inntekt på minst 200 000 kr og ikke ha noen betalingsanmerkninger. Dette er krav som skal sikre at du ikke vil få store problemer hverken i hverdagen eller med å betale ned lånet ditt, så fort du har fått lånet innvilget.

Myndigheten har også kommet med nye strengere regler, for eksempel om forbrukslån, og disse reglene krever at banker og långivere må forsikre seg om at mulige låntakere har nok økonomisk kapasitet til å mestre nedbetalingen og andre utgifter.

Et annet smart tips er at du reflekterer litt før du tar opp et lån. Vil du ha råd til å prioritere lånet hver måned for en tid fremover? Trenger du å ta opp et lån, kan du heller spare opp penger selv? En god huskeregel er at du aldri skal ta opp lån som du ikke har råd til.

Ikke bestill en ny ferie før du har betalt for den forrige

Undersøkelser viser at nordmenn tar opp forbrukslån for å betale for å dekke opp utgiftene til et vidt spekter av ulike ting og opplevelser. Grunnen til at mange går i fellen og sliter med å bli gjeldfri er at man tar opp nye lån for å dekke opp nye utgifter før man har betalt ned det forrige lånet.

En god huskeregel for å bli gjeldfri er at du «ikke bestiller en ny ferie før den forrige er betalt». Det betyr at du ikke skal ta opp flere lån av gangen, og sette deg i dypere gjeld. Det er alltid enklere å betale ned et lån enn to. Du bør heller ikke ta opp nye forbrukslån for å betale for eldre lån. Da vil du aldri bli gjeldfri, og det er veldig lett å havne i en ond sirkel.

Her er 3 raske tips for å bli gjeldfri fort:

  1. Betal alltid ned på lånet ditt, og gjerne litt ekstra.
  2. Ikke lån større lånesummer enn hva du kan klare å betale ned.
  3. Ikke ta opp mer enn et forbrukslån av gangen.

Besøkendes vurdering