Skal søke om billån

Drømmer du om å kjøpe en splitter ny bil, eller trenger du kanskje en fin bruktbil som familiebil nummer 2? Eller er de første gang du skal kjøpe din helt egen bil? En bil er et statussymbol på frihet. Eier du en bil kan du dra så å si hvor du vil, når du vil. I Norge, som er et langstrakt land med store avstander enkelte steder, er det i tillegg nesten helt umulig å klare seg uten en bil i hverdagen. Bilen har blitt vår tids viktigste framkomstmiddel.

tjenestetorget_logoLånebeløp: 10 000 – 2 500 000 kr
Nedbetalingstiden: 1 – 10 år
Aldersgrense: 18 år

 

Kjøretøylån Tjenestetorget🚘

Annonselenke

Eksempel: nominell rente fra 6,90 %. Eff. rente 8,27 %, 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad: 78 976 kr, totalt: 328 976 kr

Les mer ➜

billån

Bil koster penger

Uansett hvor nyttig og behagelig det er å ha en bil, så koster det penger å kjøpe og eie en bil. Skal du kjøpe en splitter ny bil som aldri er brukt før må du kanskje regne med 300 000 – 400 000 kroner, og kanskje til og med mer, avhengig av bilmerke, bilmodell og årsmodell. Selv nyere bruktbiler som er av en relativt ny årsmodell, anerkjent bilmerke og som er pent ivaretatt og brukt, kan koste over 200 000 kroner.

De færreste av oss har nok oppsparte midler til å legge ut for en ny bil, så det er svært vanlig å ta opp et billån når du har funnet drømmebilen. Det er noen faktorer som kan være med på å avgjøre om du får innvilget et billån eller om du får avslag på søknaden din. I denne artikkelen har vi samlet noen gode tips til deg som trenger et billån.

Sammenlign billån

Ikke velg det første og beste billånet. Billån er dyrt, men noen er mye dyrere enn andre. Før du velger et billån bør du ha gjort litt undersøkelser i forkant. Hvis du ikke har tid eller orker å se gjennom ulike billån selv er det et godt tips at du bruker sammenligningstjenester. Det er helt uforpliktende å bruke slike tjenester, og fordelen med det er at du sparer mye tid og du får de beste forbrukslånene fra banker og långivere fordi de konkurrerer om deg. Benytter du deg av sammenligningstjenester kan du få billån på dine vilkår og ikke bankenes eller andre långiveres vilkår.

Det du skal være spesielt oppmerksom på er lånerenten, både den nominelle og den effektive. Selv om du får tilbud om en lav rente og kostnader, blir likevel den effektive renten svært høy hvis lånebeløpet for eksempel er lavt og avdragstiden er kort. Flere banker og långivere tilbyr riktig nok en lavere rente om bilen er miljøvennlig. Alt i alt er det nesten hele 4 % forskjell i rentesats på hva ulike banker og långivere tilbyr på et billån – så gjør litt undersøkelser. Det kan du spare mye penger på.

Billån + boliglån = bedre vilkår

Hvis du har boliglån bør du undersøke mulighetene for å bake billånet inn i boliglånet ditt. Dette gjør at du får en bedre økonomisk oversikt i hverdagen din ved at du får samlet alt på en faktura, og det aller beste er at du unngår høye renter. Metoden med å bake billånet inn i boliglånet fungerer best hvis du har såkalt fleksilån, men hvis du ikke har fleksilån er et godt tips at du ser på muligheter ved å øke nedbetalingstiden.

Hvis du ikke har boliglån eller hvis det av ulike grunner ikke lønner seg for deg å bake billånet inn i boliglånet ditt, kan du fortsatt få billån på rimelige vilkår, men dette krever at du gjør litt undersøkelser.

Behovet for egenkapital

De fleste banker ser det som svært positivt om du kan stille med en egenkapital, og dette vil også øke sjansene dine med å få innvilget et billån. Jo mer du har i egenkapital, jo bedre er det. Egenkapital er det samme som en viss sparesum du har privat.

Skal du kjøpe bil for første gang er du lurt at du bruker litt tid på å spare opp penger. Din aller første bil trenger heller ikke å være en bil til flere hundre tusen kroner, så kanskje klarer du å spare opp halve kjøpesummen? Da vil du i så fall få veldig gode vilkår på billånet.

Hvis du har en bil fra før, er det mange bilselgere som tar imot din gamle bil når du skal kjøpe en ny. Dette er også en form for egenkapital ved at du kan bruke pengene du får for din gamle bil på å trekke fra summen på din nye bil.

Ta opp billån hos forhandleren

Skal du kjøpe en bil hos en markedsforhandler kan også selgeren hjelpe deg med å finansiere den nye bilen din. Noen tenker nok at det er dumt, men i mange tilfeller får du bedre vilkår fordi selgeren søker om lån for deg gjennom sine mange forhandlingssamarbeidspartnere. Du kan få både svært gode tilbud og kampanjer, og i mange sammenhenger ber selgeren en av sine forhandlerspartnere om at du skal få en gunstigere rente enn hva du ville fått på egenhånd.

Med bedre rente og gunstigere lån er fordelen at du sparer enormt mye med penger, og dette er penger du kan bruke på å nedbetale billånet ditt mye raskere. Hvis du får kampanjetilbud er det verdt å vite at dette kun gjelder for en tidsbegrenset periode, vanligvis 3 år. Det kan derfor være lurt å betale ned så mye du kan på billånet i løpet av denne billigere låneperioden.

Et godt tips er at du uansett sammenligner billånet forhandleren tilbyr deg med hva du kan få hos andre banker og långivere.

Benytt deg av dine medlemskap

Dine medlemskap er verdt å sjekke litt ekstra ut. Kanskje du har ordninger som gir deg et billigere billån? Avtaler du har med bedrifter, medlemskap i foreninger og så videre kan lønne seg når du skal kjøpe en bil. Kanskje er du LO-medlem og har tilgang til gunstige lånetilbud gjennom organisasjonen, eller gjennom en annen fagforening.

Mange av oss er medlemmer i en eller annen fagforening, men vi glemmer ofte å sjekke ut fordelene når vi virkelig har bruk for dem, som for eksempel ved bilkjøp.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering