Kostnader relatert til SMS-lån

Det kan være mange grunner til at du har behov for å ta opp et lån. Det kan være at du skal kjøpe bolig, og trenger et boliglån eller at du skal kjøpe bil eller båt. Det kan også hende at du rett og slett trenger penger til å få dekket en uventet utgift, som et nytt kjøleskap, et tannlegebesøk eller en reparasjon av bilen. Slike utgifter kan du selvfølgelig dekke opp med et alternativ til SMS-lån på dagen, altså et lån av langt mindre størrelse enn til bolig, bil eller båt.

låne

Lån uten sikkerhet

Alternativer til SMS-lån er det som kalles forbrukslån, altså lån uten sikkerhet. Dette betyr at banken som låner deg pengene ikke tar noen sikkerhet for lånebeløpet. Ved et boliglån vil banken ta sikkerhet i boligen du kjøper for lånesummen. Det skjer altså ikke her. Derfor er også rentene på et lån uten sikkerhet vesentlig høyere enn for et lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan være på noen få tusenlapper. Den høyeste lånesummen i denne kategorien av lån er 500 000 kroner.

Alternativer til SMS-lån er mindre forbrukslån, det som også ofte kalles smålån. Dette er beløp opptil 70 000 kr. Nedbetalingstiden for slike lån er maksimalt 5 år, men de laveste beløpene har en nedbetalingstid på kun noen få måneder.

SMS-lån

SMS-lån som sådant finnes ikke i Norge. Det er rett og slett fordi det ikke er lov å inngå en avtale om lån via SMS. I alle fall er det slik reglene er per i dag. SMS-lån er derimot veldig populært i vårt naboland Sverige, da dette er en enkel måte å søke om et lite lånebeløp på. I Norge finnes det likevel mange alternativer til SMS-lån, altså mikrolån eller smålån som er andre navn på forbrukslån eller lån uten sikkerhet om du vil.

Effektiv og nominell rente

Når du skal ta opp et alternativ til SMS-lån er det viktig å ta en titt på rentene. Rentene er det banken tar seg betalt for å låne deg penger. Selve renten er den som kalles for nominell rente. Dette er selve grunnrenten, og den regnes ut etter en spesiell formel. Renten skal ikke bare dekke opp for risiko, men også for inflasjon og det faktum at långiver gir fra seg muligheten til å bruke de utlånte midlene til noe annet.

Den effektive renten er sammensatt av den nominelle renten og de gebyrer den enkelte banken tar i forbindelse med lånet. For deg som skal ta opp et alternativ til SMS-lån betyr dette at det er den effektive renten som viser deg hva lånet ditt faktisk vil koste i løpet av låneperioden. Det lønner seg derfor å ta en ekstra god kikk på dette tallet før du bestemmer deg for hvor du skal ta opp lån.

Gebyrene som følger med

Det er gjerne to ulike gebyrer som følger med alternativer til SMS-lån. Dette er først og fremst det som kalles etableringsgebyr, og deretter kommer termingebyret. Det første er et beløp du kun betaler en gang, og det skjer når banken oppretter lånet i ditt navn. Dette beløpet er som regel et sted mellom 300 og 1 500 kr, men enkelte långivere tar det som en viss prosent av lånebeløpet. Det vil si at desto mer du låner desto større blir etableringsgebyret. Det finnes også noen banker som reklamerer med at de ikke tar et slikt gebyr.

Termingebyr

Dette er ikke et engangsgebyr, men et gebyr som skal betales ved hver eneste termin samtidig som du betaler avdraget ditt. Størrelsen på termingebyret varierer, men bruker å være et sted mellom 30 og 60 kroner.

Disse to gebyrene legges altså til den nominelle renten, og får da navnet effektiv rente.

Noen gode råd til deg som skal ta opp SMS-lån

Har du tenkt deg ut på lånemarkedet gjør du lurt i å lage et budsjett slik at du ser hvor mye du har råd til å betale i avdrag per måned. Deretter kan du bruke en lånekalkulator for å se hvor høyt lån du kan ta opp.

Siden lån er kostbart lønner det seg å sjekke rundt og finne det billigste forbrukslånet for deg. Dette gjør du enkelt ved å bruke en sammenligningstjeneste som raskt og enkelt viser deg hvilke banker som tilbyr de billigste lånene akkurat her og nå. Da kan du søke direkte, sammenligne tilbudene du får og velge det med den laveste effektive renten.

Når du har funnet det lånet du ønsker å takke ja til signerer du ved hjelp av din personlige BankID. Dette er en rask og enkel måte å sikre at ingen tar opp lån i ditt navn. Pengene blir utbetalt til din konto, og så snart de har kommet kan du bruke ditt alternativ til SMS-lån til det du måtte ønske. Det er ingen som spør deg hva du faktisk har tenkt å bruke pengene til.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering