Lånefellene du bør unngå

SMS-lån og andre forbrukslån er blitt populære lånetyper hos nordmenn flest, og det finnes mange situasjoner hvor forbrukslån er svært nyttig for de som trenger det. Alternativer til SMS-lån er i dag mer populære enn de tradisjonelle lånene som billån for eksempel. Årsakene til den økende populariteten er mange, men en av dem er at forbrukslån av alle typer er svært fleksible. Bruksområdene er mange, alt fra oppussing, ferie, uforutsette utgifter til at du trenger nye hvitevarer. I tillegg er det flere og flere låneaktører som tilbyr slike lån, og dette har gjort at det er mye enklere å få tak i et forbrukslån.

Lånefellene

Dekke flere lånebehov

Den økte populariteten og bruken av forbrukslån har ført til at det har kommet ulike typer av forbrukslån for å dekke flere lånebehov. Alternativer til SMS-lån, altså såkalte mikrolån, har blitt mer og mer vanlig. Det som kjennetegner disse mikrolånene er at det småsummer, vanligvis ikke mer enn 5 000 eller 10 000 kr, som du enkelt kan få når du har et akutt behov for penger. Alternativer til SMS-lån og andre mikrolån har et mer begrenset bruksområde enn vanlige forbrukslån, fordi poenget med slike lån er at de skal benyttes til å dekke uforutsette utgifter. Fordelen er at det stilles svært få krav og du har pengene på kontoen din samme dag.

Selv om alternativer til SMS-lån og andre mikrolån og smålån kan være til god økonomisk hjelp i hverdagen din, er det et par lånefeller du bør unngå slik at ikke lånet setter deg i en ubehagelig og uoversiktlig situasjon.

Dette er de 5 vanligste forbruksfellene

Det er spesielt 5 forbruksfeller du skal være ekstra varsom med fordi kan fort ødelegge og komplisere økonomien din.

  1. Glemmer å sammenligne alternativer til SMS-lån og mikrolån. Det er en stor ulempe å ikke sammenligne lån, selv om lånesummen på mikrolån er små. Det er en stor prisforskjell mellom banker og andre långivere, og når det kommer til renter kan det være snakk om mange prosenter. Glemmer du å sammenligne lån kan du ende opp med å måtte betale mye mer enn hva som strengt tatt er nødvendig. Før du søker om alternativer til SMS-lån bør du sammenligne lån hos flere aktører. I denne prosessen må du også huske at det er gratis å søke om alle typer forbrukslån, og at det er helt uforpliktende å sammenligne lån.
  2. Glemmer å bruke en finansagent. De fleste av oss setter seg ikke dypt inn i vilkårene for alternativer til SMS-lån og andre mikrolån, og derfor kan vi ende opp med dårlige låneavtaler. Derfor bør du bruke en finansagent når du trenger mikrolån som SMS-lån. Finansagenter er spesialister på lån uten sikkerhet, og de kan hjelpe deg med å få den aller beste låneavtalen. En ekstra fordel for deg er at du sparer mye tid og ressurser.
  3. Undervurderer kostnader ved ha ta opp alternativer til SMS-lån. Selv om alternativer til SMS-lån og mikrolån generelt handler om små summer, må du fortsatt vurdere om du klarer å nedbetale lånet du påtar deg. Det er renter knyttet til slike smålån samt selve lånesummen, og klarer du ikke å nedbetale lånet vil du havne i økonomiske vanskeligheter.
  4. Ikke velg maksimal nedbetalingstid. Selv om alternativer til SMS-lån og andre mikrolån ikke er på mer enn maks 10 000 kr, kan du velge en lang nedbetalingstid på flere år. Dette er en felle du ikke bør havne i. Så fort du har nok penger selv bør du betale ned hele smålånet. Hvis ikke er det veldig lett å glemme eller å unngå å betale ned småsummen fordi det alltid dukker opp andre utgifter. I tillegg vil en lang nedbetalingstid føre til at du må betale ekstremt mye mer i renteutgifter.
  5. Tar opp nye alternativer til SMS-lån og mikrolån før de gamle er nedbetalt. Selv om SMS-lån og alternativer til slike lån kan være en god økonomisk redning i hverdagen, må du ikke gå i den fellen å ta opp flere SMS-lån og mikrolån på engang. Tar du opp flere lån på engang er det lett å miste oversikten, og det kan bli vanskelig for deg å betale ned alle lånene inkludert rentene på de ulike mikrolånene. I tillegg kan rentene stige på lånene, og det er heller ikke unormalt at du må dekke et termingebyr på 30-50 kr. Har du for eksempel 6-7 ulike alternativer til SMS-lån blir det rundt 3500 kr i termingebyrer i året.

Generelt bør du være oppmerksom på at alternativer til SMS-lån samt andre mikrolån og smålån er hos noen banker og långivere de dyreste lånene du kan ta opp med over 100 % effektiv rente. Det vil si at du kan ende opp med å betale flere tusenlapper ekstra i renter. Mange firmaer som spesialiserer seg på å dele ut smålån baserer seg nemlig på at du ikke skal klare å nedbetale lånet i løpet av kort tid.

For at SMS-lån og andre mikrolån i Norge med betalingsanmerkning skal bli en glede og ikke en byrde, så bør du unngå å gå i disse lånefellene som er blitt listet opp her.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering