Forskjellen på kredittkort og SMS-lån

I lånemarkedet finnes det en rekke ulike alternativer til SMS lån på minuttet, og i en jungel av forbrukslån og kredittkort kan det fort bli vanskelig å navigere og finne ut av hva som lønner seg for deg. Såkalte alternativer til SMS-lån er et nytt fenomen på forbrukerlånmarkedet. Det er mikrolån, altså små lånebeløp. Med et kredittkort lån vil du alltid ha penger tilgjengelig som du kan bruke på tjenester og varer, men det er penger du låner.

Hva som lønner seg for deg å ta opp av kredittkort eller forbrukslån som alternativer til SMS-lån, avhenger av hvilken situasjon du befinner deg i og hva du trenger pengene til. Alternativer til SMS-lån er et midlertidig, mikrolån hvor du maks kan låne 5 000 kr. Med et kredittkort har du alltid penger tilgjengelig, men innen en viss grense.

kredittkort

Dette er SMS-lån

SMS-lån er et lån du kan få via mobiltelefonen din. Alt du trengte å gjøre er å sende inn en bekreftelse til et bestemt nummer, og så ville du kort tid etter få pengene inn på kontoen din. Formålet med SMS-lån er at det skal være enkelt og hurtig for forbrukeren ha låne penger. SMS-lån er midlertidige lån som er ment å hjelpe deg når du trenger penger raskt, som til uforutsette utgifter. Disse SMS-lånene tilbys blant annet i Sverige. I Norge er det foreløpig ikke lov å inngå låneavtaler på denne måten.

SMS-lån er altså et mikrolån. Det varierer fra bank til bank hvor mye du kan låne, men vanligvis ligger det på mellom 5 000 og 10 000 kr. Fordelen med mikrolån er at det ingen som stiller krav til hva pengene skal brukes til, siden det er en liten sum er det relativt lett å nedbetale lånet og et mikrolån kan som sagt være til god hjelp hvis du trenger raske penger.

Ulempen med mikrolån er at hva du kan bruke pengene til er begrenset siden summen er lav.

Dette er kredittkort

Et kredittkort er det motsatte av debetkort. Med et debetkort må du ha penger tilgjengelig for at du kan bruke det, men med et kredittkort vil du alltid ha penger tilgjengelig. Med andre ord er et kredittkort et betalingskort. Fordelen med kredittkort er at etter at du har fått kortet trenger du ikke å søke på nytt neste gang du trenger penger. Mange kredittkort kommer også med fordeler som reiseforsikringer, rabatter og at det er rentefritt og gebyrfritt for en bestemt periode.

Trygghet når du handler

Kredittkort gir deg også en trygghet når du handler i utlandet og på nett. Du får god oversikt og kan studere transaksjonskostnader nærmere når du har bedre tid. Skulle du bli utsatt for svindel er det kortselskapet som må ta støyten for det, og ikke du. Kredittkort egner seg for alle som har ordnet økonomi, og som har god kontroll på når kredittkort regningene må betales og som også vet at man har nok på privatkontoer til å kunne nedbetale kredittkort gjelden man påtar seg når man handler varer og tjenester på kreditt.

Du kan ha flere kredittkort samtidig, men det er anbefalt at du kun har ett av gangen. De aller fleste banker tilbyr mange ulike kredittkort med flere fordeler. Hos DNB kan du for eksempel få kredittkort som er frie for årsavgifter.

Hva er forskjellen på kredittkort og SMS-lån?

Den største forskjellen mellom kredittkort og såkalte alternativer til SMS-lån og mikrolån er bruksområdet. De fleste som har kredittkort bruker det til vanlige gjøremål, og siden kredittkort har en høyere grense kan det også brukes til mye mer som shopping og reiser. Et mikrolån er svært begrenset og formålet til mikrolån er at du kun skal bruke det når du har et behov for raske penger, som for eksempel hvis kjøleskapet må byttes ut.

Forskjeller i rente

Mikrolån faller under forbrukslån og de fleste forbrukslån kommer med en veldig høy rente. Med kredittkort vil du få mer stabil rente, en rentefriperiode samt at du kommer unna en del ekstrakostnader. Kredittkort har også et mye bedre rykte enn forbrukslån, og særlig alternativer til SMS-lån som er usedvanlig dyrt i forhold til renteavgifter. Årsaken til det dårlige rykte på forbrukslån er at det med tiden har blitt stadig enklere for flere og flere nordmenn å ta opp slike forbrukslån, og det har gjort at flere har endt opp i en økonomisk negativ spiral.

Ikke de samme kravene

Med kredittkort så stilles også mer krav, som alder og årlig inntekt enn det gjør med alternativer til SMS-lån. Ved alternativer til SMS-lån stilles det så å si ingen krav og nærmest hvem som helst kan få det, men du får ikke kredittkort om du ikke kan bevise at du oppfyller kravene som utlånerne stiller. Felles for de fleste kredittkortene er at alderskravet er ganske høyt, vanlig at du må være over 23 og 25 år.

Kredittkort passer til alle som har god oversikt og kontroll over økonomien sin, og som vet at de har stabile inntekter nok hver måned til å kunne dekke opp raskt inn det man kjøper på kreditt. Mikrolån passer til forbrukere som trenger penger raskt og på dagen, og som vet at de klarer å betale ned det de låner.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering