Bruker vi lån uten sikkerhet til

Nordmenn tar stadig opp mer lån, og det er spesielt forbrukslån som hyppigst blir tatt opp. Økonomiske undersøkelser og kartlegginger viser at ca. 1 av 4 nordmenn tar opp et forbrukslån 1 eller flere ganger i løpet av livet. Forbrukslån er best kjent som lån uten sikkerhet. Innenfor kategorien «forbrukslån» finner vi store variasjoner. Det er såkalte smålån som er lånesummer til under 50 000 kr, og så har du store lån på opptil 500 000 kr.

Hvorfor tar stadig flere nordmenn opp forbrukslån, og hva blir forbrukslånene brukt til?

låne

Derfor tar nordmenn opp forbrukslån

Til tross for at nordmenn drukner i gjeld har det norske forbrukslån markedet eksplodert og det er ingen utsikter til at trenden med forbrukslån vil stoppe opp snart. I dag har forbrukslån blitt like vanlig som boliglån, og forbrukslån har blitt en betydelig konkurrert til billån.

Hvorfor har forbrukslån blitt så trendy? Noen økonomer har sett på vilkårene som velferdsstaten setter. Har vi det rett og slett så bra økonomisk at vi har råd til å ta større risiko og låne mer penger, eller er stikk motsatt? At lån med sikkerhet krever en såpass høy økonomisk kapasitet hos låntakeren at de fleste av oss rett og slett ikke har mulighet til å ta opp annet enn forbrukslån? Hva som er tilfelle er det uenigheter om, men kanskje en blanding?

En svært populær låneform

En ting er sikkert og visst – forbrukslån er populære fordi de er enkle. For det første stilles det få krav til deg som skal søke, og kravene er overkommelige for de aller fleste av oss. Standardkravene er at du må være over en viss alder, ha en viss sum i årsinntekter og ikke ha noen betalingsanmerkninger registrert på ditt navn.

Det stilles få spørsmål

For det andre finnes det mange långivere, i tillegg til tradisjonelle banker, som tilbyr forbrukslån av ulik størrelse. Felles for de fleste av dem er at de ikke stiller spørsmål ved hva pengene skal brukes til, og dette senker terskelen for mange som ønsker et forbrukslån. For det tredje er søknadsprosessen for å få et forbrukslån ganske enkelt. Hos mange långivere søker du gjennom nett via et skjema det tar et par minutter å fylle ut, ofte får du også svar etter kort tid.

Siden etterspørselen etter forbrukslån har eksplodert så kraftig, har også antall utradisjonelle långivere eksplodert. Tilbudet er stort og varierende, men hva er det nordmenn bruker forbrukslånene til?

Dette blir forbrukslån brukt til

Siden stadig flere nordmenn tar opp forbrukslån oftere og låner i tillegg store summer må pengene bli brukt til noe, men hva? Svaret er at forbrukslån brukes til mye og veldig mye forskjellig. Hva forbrukslånet blir brukt til, kan for enkelhetens skyld, samles i noen hovedkategorier:

 • Uforutsette utgifter.
 • Kjøpe ny eller brukt bil (forbrukslån begynner å bli mer populært enn billån).
 • Hvitevarer og annet elektronikk.
 • Refinansiering av annen gjeld – typisk refinansiering av smålån.
 • Oppussing av hus, hytte, båt osv.
 • Opplevelser som ferier, kurs, seminarer og andre aktiviteter.
 1. Uforutsette utgifter

Tenk deg at bilen din plutselig går i stykker, eller det dukker opp flere slitedeler som slitte bremser og utgåtte lys som må byttes ut. Å ha bilen sin på verksted er sjeldent billig, men noe som må gjøres skal du kunne bruke bilen din til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er et vanlig eksempel på en uforutsett utgift som nordmenn bruker forbrukslån til. Uforutsette utgifter kan være alt fra høye regninger, at vaskemaskinen ryker etc. Det er ofte ting vi trenger raskt, og kanskje ikke har noen sparemidler til, som vi låner penger til slik at vi får kjøpt det med engang.

 1. Bil

Selv om et standard billån fortsatt er det vanligste nordmenn tar opp når de skal kjøpe en ny eller brukt bil, viser undersøkelser at forbrukslån blir stadig mer populært som et alternativ til billån. Årsaken til det ligger i at for mange er det enklere å få forbrukslån enn billån.

 1. Hvitevarer og elektronikk

Mange bruker forbrukslån for å kunne gå til innkjøp av nye hvitevarer som vaskemaskiner, kjøleskap og tørketromler. Det er heller ikke unormalt å bruke forbrukslån på annet elektronikk som for eksempel PC eller kamera. Mange selskaper og bedrifter som selger hvitevarer gir også ut forbrukslån, eller kontantlån som det ofte kalles.

 1. Refinansiering av gjeld

Veldig mange nordmenn som tar opp forbrukslån gjør det for å refinansiere annen gjeld som smålån eller kredittkort gjeld. Dette gjøres fordi det i de aller fleste tilfeller er lønnsomt å refinansiere annen gjeld. Du får gjerne en lavere rente på det nye lånet ditt og fordi du kun sitter igjen med en rente i stedet for mange forskjellige renter på mange ulike lån.

En annen klar fordel med refinansiering er at du får en mye mer enhetlig oversikt over lånet ditt, hva du skylder, hvilke renter du har og hvor mye du må nedbetale i månedlige avdrag.

 1. Oppussing

Oppussing av hus og hytte koster penger, men nordmenn ligger likevel på verdenstoppen når det kommer til oppussing. Det er veldig vanlig at mange av lånene uten sikkerhet som vi tar opp skal bli brukt til å fornye hjemmene våre. Selv oppussing av små rom kan komme opp i flere tusenlapper, spesielt hvis du må leie inn profesjonelle fagarbeidere, og de færreste av oss orker å leve med et nedslitt kjøkken i flere år før vi har nok oppsparte midler selv.

Selv om forbrukslån kommer med renter og litt ekstra kostander, mener de aller fleste at verdien av selve oppussingen gjør det verdt det.

 1. Opplevelser

Det er svært ulike meninger om man bør bruke et forbrukslån til å dekke opp utgifter rundt opplevelser som ferier, men uansett utgjør opplevelser en stor pott av det lån uten sikkerhet blir brukt til. Kanskje ønsker du å dra på drømmeferien med familien din i løpet av sommeren, men har ikke råd til å betale den før du får julebonusen på jobben.

Andre ønsker å delta på spennende kurs med en bestemt oppstartsdato, men som de ikke har råd til å dekke opp selv før etter at kurset er ferdig. Felles for lån uten sikkerhet er at det blir brukt til ting som låntakere ilegger en verdi det er verdt å bruke låne penger på.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering