Bruk lånekalkulator og få oversikt

Før eller siden begir de fleste nordmenn seg ut på lånemarkedet. Det kan være fordi vi skal kjøpe vår første bolig eller den neste. Det kan hende vi skal kjøpe bil, båt eller campingvogn, pusse opp huset eller hytta eller kanskje vi rett og slett har fått noen uforutsette utgifter som gjør at vi trenger litt ekstra økonomisk hjelp. De fleste vet at det å ta opp lån koster penger, som betales i form av renter, dog er det mange som lurer på hvor dyrt lånet egentlig kan bli og hvor store avdrag som må betales hver måned. I denne artikkelen skal vi fortelle deg om hvordan du kan bruke en lånekalkulator og få oversikt over det hele.

lånekalkulator

Ulike former for lån

Før vi starter med lånekalkulatoren skal vi gi deg en kort innføring i ulike former for lån. Det største lånet vi tar opp er boliglånet. Dette er et lån med sikkerhet, og vi bruker vanligvis rundt 20 til 30 år på å nedbetale avdragene. Lånet kan tas opp som serielån eller annuitetslån, og gis mot sikkerhet i boligen du kjøper. Det er også mulig å kjøpe slike ting som båt og bil mot sikkerhet i det kjøretøyet du kjøper.

Den andre formen for lån kalles lån uten sikkerhet. Dette er altså stikk motsatt av lånet over, for her får ikke långiveren sikkerhet for pengene sine. Ulempen med dette er at slike lån, som ofte også kalles forbrukslån, har høyere rente enn lån med sikkerhet. Fordelen er at selskapet som låner deg pengene ikke legger seg oppi hva du faktisk bruker dem til. Det mest vanlige er å bruke slike lån til:

  • Refinansiering
  • Uforutsette utgifter
  • Innkjøp av bil
  • Oppussing
  • Forbruk

Bruk av lånekalkulator når du skal ta opp boliglån

Å kjøpe bolig krever mye planlegging. Ikke bare skal du finne ut hva slags bolig du skal ha og hvor den skal være, men du må også finne ut hva du faktisk har råd til å kjøpe. Myndighetene har en rekke kriterier når det kommer til boliglån. Det ene er at du må ha minst 15 % egenkapital, og det vil i prinsippet si at du ikke får låne mer enn 85 % av kjøpesummen. Et annen kriteria myndighetene har satt er at du totalt sett ikke kan låne mer enn 5 ganger egen årsinntekt.

Får du begynner husjakten kan det altså være lurt å sette seg ned å se hva du kan låne. Så slipper du å bruke tid på å sjekke boliger som er for dyre. Renten blir satt individuelt, og det betyr at du ikke får vite hva du faktisk får i rente før du har søkt om lån og vært gjennom en kredittsjekk. Det du kan bruke er eksempelrenten som alltid oppgis på bankens hjemmeside.

Legg tallene dine inn i en boliglånskalkulator. Veldig mange låntilbydere har en lånekalkulator på siden sin, og denne kan du benytte deg av helt gratis. Beregningene lånekalkulatoren kommer frem til er ikke bindende hverken for deg eller for banken. Dette er simpelthen et genialt verktøy som vil hjelpe deg med å finne ut av hva et lån av en viss størrelse kan koste og hvor store avdragene per måned kan bli. Lånekalkulatorer for boliglån beregner utgiftene ved det som kalles annuitetslån, som er den vanligste låneformen for så store lån.

Din evne til å betjene lånet

Det er mange som lurer på hva de faktisk kan få i boliglån, og svaret er like enkelt som det er komplisert. Det er din evne til å betjene lånet som er avgjørende for lånestørrelsen. Denne betjeningsevnen blir beregnet ut fra slike faktorer som den samlede inntekten og formuen din samt gjeld og faste månedlige utgifter. I tillegg kommer reglene fra myndighetene som handler om egenkapital og et makstak på totalt lånebeløp i forhold til inntekt.

Lånekostnaden vil påvirkes av slike ting som:

  • Renten
  • Etablerings-, termin-, depot- og tinglysningsgebyr
  • Om lånet er et annuitets- eller serielån
  • Valgt nedbetalingstid

Bruk av en lånekalkulator vil gi deg et godt innblikk i hva avdragene kan komme opp i, og du kan enkelt legge inn ulike parametere. Resultatet legger et godt grunnlag om den økonomiske realiteten, slik at du kan ta gode og informerte valg når du skal se etter bolig og søke om lån.

Finn det beste boliglånet

Den smarte måten å finne det beste boliglånet på er først å bruke en lånekalkulator til å sjekke hvor store avdrag du kan betjene per måned, og deretter bruke en sammenligningstjeneste for å finne det rimeligste lånet i den størrelsen. Sammenligningstjenesten hjelper deg med å sammenligne lån fra tilgjengelige tilbydere, slik at du kan velge det som er rimeligst og best for deg.

Lånekalkulator og forbrukslån

Ønsker du å ta opp et forbrukslån kan det også være lurt å bruke en lånekalkulator først. Da får du god hjelp til å beregne de mulige lånekostnadene, og finne ut hvor mye du kan låne. Du legger som regel inn ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, og deretter bruker lånekalkulatoren en eksempelrente for å komme frem til et avdrag.

Slik kan du sjonglere litt frem og tilbake med tallene inntil du kommer frem til et avdrag som passer med budsjettet ditt. Det er dog viktig å huske på at dette kun er estimerte tall. Renten vil bli bestemt ut fra kredittvurderingen, og kan derfor avvike fra den renten lånekalkulatoren benytter seg av. I tillegg kan det være andre forhold som påvirker om lånet du søker om blir innvilget eller avslått.

Det som er vesentlig er å bruke kalkulatoren for å se hva du kan håndtere av gjeld. Da kan du lage deg et godt budsjett på grunnlag av de forventede kostnadene.

Sammenlign tilbudene før du bestemmer deg

Det er det samme med forbrukslån som med boliglån eller andre lån med sikkerhet. Det lønner seg å sammenligne før du velger. Dette gjøres enkelt ved hjelp av en sammenligningstjeneste som har gjort hovedjobben for deg. Du kan velge den som tilbyr de beste vilkårene og den laveste renten, så slipper du å betale mer enn nødvendig.

Les mer om lån

Du kan også lære deg mer om lån gjennom økonomibloggen vår.

Besøkendes vurdering