Annuitetslån eller serielån

Om man skal velge serielån eller annuitetslån er noe folk flest ikke tenker over når de skal kjøpe seg en bolig. Det er faktisk så få som velger at bankene har som standard å bruke et annuitetslån, uten å spørre kunden.

Dette er ikke noe som burde gå på autopilot, man burde sette seg inn i lånetypene og finne ut av hvilken som er billigst. På et boliglån som strekker seg over 25 år, så kan rentekostnadene faktisk variere med flere hundre tusen kroner.

Jo større lånet er, desto større blir forskjellen mellom lånetypene. Det er lurt å bruke noen minutter på å sette seg godt inn i forskjellen, dermed kan man spare mye på sikt. I denne artikkelen så skal vi forklare nettopp dette, samt gå gjennom fordeler og ulemper.

thorn lån

Lånebeløp: 10 000 – 70 000 kr
Løpetid: 24 – 60 måneder
Aldersgrense: 21 år
Betalingsanmerkning: Ikke

SØK PrivatLån💰

✓ Ikke krav om sikkerhet for lånet

✓ Du får pengene på kontoen din samme dag

✓ Individuell kredittvurdering basert på søknaden din

Les mer ➜

Annonselenke

Representativt eksempel: eff. rente 23,59%, 70 000,-, o/5 år, kostnad 44 478,-, totalt 114 478,-.
Eksemplet er beregnet ut ifra at månedsbeløpet betales via avtalegiro og at avtalens nedbetalingsplan overholdes.

ferratum bank

Lånebeløp: 1 000 – 50 000 kr
Løpetid: 3 – 58 måneder
Aldersgrense: 20 – 70 år
Betalingsanmerkning: Ikke

SØK LÅN NÅ💰

✓ Folkets favoritt

✓ Lån uten sikkerhet

✓ Gratis å søke

 Les mer ➜

Annonselenke

Låne eksempel: Ferratum Fleksikreditt: 48,17% effektiv rente, 30.000,-, o/12 mnd, 39,97% nominell rente, kostnad 6.494,72 kr. Total: 36.494,72 kr. Ingen minimum tilbakebetalingstid. Minste månedsavdrag 500,- eller 8% av lånebeløpet, hva enn som er størst.

klikklån

Lånebeløp: 10 000 – 70 000 kr
Nedbetaling 24 – 60 måneder
Aldersgrense: 21 år
Hvor populær: De siste 5 dagene har 298 personer valgt dette lånet

SØK SMÅLÅN NÅ💰

Svar på skjermen

Du kan bruke pengene som du vil

Hos KlikkLån kan du låne på den måten som passer deg best

Les mer ➜

Annonselenke

Representativt eksempel: eff. rente 27,20%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 18 389,-, totalt 43 389,-.
Eksemplet er beregnet ut ifra at månedsbeløpet betales via avtalegiro og at avtalens nedbetalingsplan overholdes.

Hva er annuitetslån?

annuitetslån eller serielånEt annuitetslån er en lånetype hvor man betaler det samme totalbeløpet hver måned. Summen av renter og avdrag blir altså den samme summen hver måned, med mindre renten øker/synker så klart. Dette gjør at man vil betale mer renter i starten av låneperioden, så vil avdraget øke og rentene minke gradvis.

Hva er serielån?

Med et serielån så betaler man ned like store avdrag hver måned. Dette gjør at den totale summen man må betale i måneden er høy i starten av nedbetalingstiden, så vil totalsummen gradvis bli mindre ettersom man betaler ned lånet.

Forskjell på annuitetslån og serielån

Hovedforskjellen er at man må betale mer hver i måneden i starten på et serielån, men på sikt så vil det bli billigere. Et annuitetslån er forutsigbart, men er dyrere på sikt.

Serielån Annuitetslån
Forskjellig sum hver måned. Forutsigbar utgift hver måned.
Lavere rentekostnad. Høyere rentekostnad.
Mindre utsatt for renteendringer. Mest utsatt for renteendringer.
Mest å betale de første årene. Lettere å betale i starten.

Hva foretrekker banken?

Banken vil selvfølgelig tjene mest mulig penger, men de vil samtidig minimere risikoen for å ikke få tilbakebetalt lånet. Den lånetypen som banken foretrekker er annuitetslån. Dette er fordi det blir høyere rentekostnader og forutsigbare betalinger.

Vær oppmerksom på at renten kan endre seg og dermed også den månedlige summen på et annuitetslån. Et annuitetslån er faktisk mer rente utsatt enn et serielån, fordi man betaler mer renter i starten. Hvis man er avhengig av veldig forutsigbare utgifter så holder ikke et annuitetslån, da må man faktisk ha et fastrentelån.

Annuitetslån vs serielån – hva er mest brukt

Folk flest har et annuitetslån. Grunnen til dette er fordi banken har dette som standard lånetype når man skal ha boliglån, men mange ønsker også den forutsigbarheten man får med et annuitetslån. Noen hundre tusen høres kanskje ikke så mye ut når det er snakk om 20 – 30 år, men det er faktisk fort 1 000 – 2 000 kr i måneden.

Vanskeligheten til å tenke langsiktig kan også være en grunn til at flere velger annuitetslån, da det er veldig lett å kun se den ekstra utgiften med serielån de første årene. Men, om man velger et serielån så vil man noen år lenger frem i tid ha mye en lavere utgift per måned, enn om man har annuitetslån.

Serielån kan også være svært gunstig om man har planer om å leie ut en bolig i lang tid. Man må kanskje ofre litt i starten, men etter en stund så vil man ha muligheten til å ha betraktelig mye lavere utgift enn leieinntekt.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hvorfor er annuitetslån dyrere enn serielån?

Fordi annuitetslån gir en viss forutsigbarhet når det kommer til månedlig utgift, noe som gjør at banken skal ha mer rente til gjengjeld. Med et serielån så betaler man inn mye avdrag i starten, noe som gjør at banken får pengene sine igjen fortere og da gir en lavere rentekostnad.

Hvordan beregne annuitetslån?

For å se utregningen av et annuitetslån så kan man bruke en annuitetslån kalkulator. Her vil man kunne se hele nedbetalingsplanen for ønsket lån.

Hva betyr annuitetslån?

Denne lånetypen betyr at terminbeløpet man betaler er konstant gjennom hele låneperioden. Det vil være både renter og avdrag i nedbetalingen, men totalsummen vil være den samme.

Hvordan fungerer annuitetslån renter og avdrag?

I starten så er renten høy og avdraget lavt, så vil dette gradvis skyves. Etter hver innbetaling så vil avdragsdelen bli litt høyere og rentedelen litt lavere. I slutten av låneperioden så ender man opp med og nesten kun betale avdrag på lånet. Om du skal velge et annuitetslån så kan du få en fullstendig oversikt over hele nedbetalingsplanen i nettbanken eller med en lånekalkulator.