Avdragsfrihet boliglån

Ofte vil avdragsfritt lån være mer gunstig for banken enn låneren, men i noen tilfeller kan det lønne seg også for låner. Avdragsfrihet betyr at man ikke betaler ned på lånet, men heller kun betaler renter. Dette gjør at gjelden forblir den samme, samtidig som man får en lavere månedlig kostnad.

ferratum bank

Lånebeløp: 1 000 – 50 000 kr
Løpetid: 3 – 58 måneder
Aldersgrense: 20 – 70 år
Betalingsanmerkning: Ikke

SØK LÅN NÅ💰

✓ Folkets favoritt

✓ Lån uten sikkerhet

✓ Gratis å søke

 Les mer ➜

Annonselenke

Låne eksempel: Ferratum Fleksikreditt: 48,17% effektiv rente, 30.000,-, o/12 mnd, 39,97% nominell rente, kostnad 6.494,72 kr. Total: 36.494,72 kr. Ingen minimum tilbakebetalingstid. Minste månedsavdrag 500,- eller 8% av lånebeløpet, hva enn som er størst.

klikklån

Lånebeløp: 10 000 – 70 000 kr
Nedbetaling 24 – 60 måneder
Aldersgrense: 21 år
Hvor populær: De siste 5 dagene har 298 personer valgt dette lånet

SØK SMÅLÅN NÅ💰

Svar på skjermen

Du kan bruke pengene som du vil

Hos KlikkLån kan du låne på den måten som passer deg best

Les mer ➜

Annonselenke

Representativt eksempel: eff. rente 27,20%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 18 389,-, totalt 43 389,-.
Eksemplet er beregnet ut ifra at månedsbeløpet betales via avtalegiro og at avtalens nedbetalingsplan overholdes.

thorn lån

Lånebeløp: 10 000 – 70 000 kr
Løpetid: 24 – 60 måneder
Aldersgrense: 21 år
Betalingsanmerkning: Ikke

SØK PrivatLån💰

✓ Ikke krav om sikkerhet for lånet

✓ Du får pengene på kontoen din samme dag

✓ Individuell kredittvurdering basert på søknaden din

Les mer ➜

Annonselenke

Representativt eksempel: eff. rente 23,59%, 70 000,-, o/5 år, kostnad 44 478,-, totalt 114 478,-.
Eksemplet er beregnet ut ifra at månedsbeløpet betales via avtalegiro og at avtalens nedbetalingsplan overholdes.

Hvor lenge kan man ha avdragsfritt lån?

avdragsfrihet boliglånDe aller fleste banker tilbyr mellom 3 til 6 måneder med avdragsfrihet på boliglånet. I noen tilfeller kan denne perioden forlenges, særlig om det er en spesiell grunn som støtter det. Det er helt opp til banken å vurdere situasjonen til den enkelte og deretter gi en periode som passer. I noen tilfeller kan man ende med å ikke få avdragsfrihet i det hele tatt.

Om det er en større krise i samfunnet så åpner mange banker opp for større muligheter for å prøve å hjelpe kundene sine. Ved f.eks en større økonomisk krise hvor mange mister jobbene sine, letter bankene på kravene til avdragsfrihet. Dette kan man se nå under corona pandemien, at flere og flere banker tilbyr avdragsfrihet til de som er rammet av corona-krisen.

Hvordan få avdragsfrihet lån?

Det første man må gjøre som kunde er å sjekke opp i regelverket for avdragsfrihet, samt sjekke opp kravene din nåværende bank har. Om man tilfredsstiller disse kravene, så må man først og fremst søke om avdragsfrihet på lån. Det er uansett ingen garanti for at man får det, og saksbehandlingen kan gjerne ta litt tid.

Det kan også være lurt å vurdere sin egen situasjon før man søker, og faktisk finne ut om man trenger det. Om man står midt oppi en personlig økonomisk krise så kan det selvfølgelig hjelpe å få ned faste utgifter, men om man har råd til det så kan det lønne seg å betale ned på lånet.

Ulemper med avdragsfritt lån

Det er noen ulemper ved å ikke betale ned på lånet sitt, men noen av disse vil kanskje ikke merkes med det første. I løpet av lang tid med avdragsfrihet så vil renten på lånet øke. Det vil si at den totale renten man skal betale blir høyere enn om man hadde betalt avdrag i tillegg. Dette er fordi banken skal tjene penger, og når man har avdragsfrihet så tar det lenger tid før banker får igjen pengene sine.

Om boligmarkedet går inn i en synkende trend og prisene går nedover, så vil avdragsfriheten spesielt synes. Det at man ikke har betalt ned på lånet kan medføre at man sitter med høyere lån enn det boligen er verdt ved prisnedgang. Om man har kjøpt bolig for å bo i over lengre tid så er ikke dette er vesentlig stort problem, men om man har planer om å flytte så kan det være en stort nederlag å sitte igjen med gjeld etter salg.

Fordeler med lån avdragsfrihet

Det finnes flere situasjoner hvor avdragsfrihet har store fordeler. Dette kan f.eks være om man får redusert inntekt i en periode, mister jobben eller skal studere og får redusert inntekt av den grunn. I disse situasjonene kan det være lurt å begrense boligutgiftene så mye som mulig og da kan avdragsfrihet være til stor hjelp.

I tilfeller hvor man sitter med annen gjeld med høyere rente enn boliglånet så kan det også være lurt med avdragsfrihet. Dette gjør at man får mer penger til overs hver måned for å betale ned gjelden med høyere rente først. I det lengre løp vil dette gjøre at den totale kostnaden med all gjeld blir redusert.

Avdragsfritt lån pensjonist

Når man er pensjonist så kan det hende det vil være bedre å ha lavere månedlige utgifter, enn å betale ned på et lån. De ekstra pengene man får ved å senke utgiftene gjør at man kan bruke enda mer på å nyte pensjonen uten å tenke så mye på penger. Siden det vanligvis tar mange år å betale ned på et boliglån, så vil dette kun være til fordel for en eventuell arv.

Mange banker tilbyr avdragsfritt boliglån over lengre perioder til pensjonister. Om man i tillegg kan stille god sikkerhet og betjeningsevne vil de aller fleste banker tilby dette.

Ofte stilte spørsmål og svar

Kan man få et avdragsfritt billån?

De fleste banker tilbyr ikke dette siden biler stort sett synker i verdi. Noen fåtallet banker vil kunne tilby dette over kortere perioder, men den totale kostnaden på lånet vil da bli høyere siden man fortsatt må betale renter. Om man vurderer dette kan det være lurt å bruke en avdragsfritt lån kalkulator før man søker.

Hvilke krav til avdragsfrihet er det?

Etter nye og strengere forskrifter må nå lånesummen være lavere enn 60% av boligens markedsverdi for at man kan søke om avdragsfrihet. I noen tilfeller og ved større økonomiske kriser så kan banker være mer behjelpelige og se på saken selv om lånesummen er høyere enn 60%.

Hvordan få avdragsfritt lån?

For å få avdragsfrihet boliglån så må man tilfredsstille kravene som stilles eller ha en særlig grunn til å søke. Det er lurt å huske på at avdragsfrihet vil gjøre at den totale kostnaden på lånet blir høyere og ved prisnedgang så kan man risikere å sitte med høyere gjeld enn det boligen er verdt.

Hvor mange lån med avdragsfrihet?

Avdragsfrihet er primært kun for boliglån hvor lånesummen utgjør mindre enn 60% av boligens markedsverdi. Noen banker tilbyr også avdragsfrihet for andre lån til de som er i økonomisk krise, men husk at dette vil medføre ulemper i det lange løp og banken vil tjene på det. I korte perioder med lavere inntekt kan det være svært hjelpsomt.