Hvordan søke om boliglån uten egenkapital

I dagens boligmarked kan det være vanskelig for førstegangskjøpere å komme seg inn. Den største utfordringen er ofte egenkapitalen. Med stigende boligpriser vokser behovet for boliglån uten egenkapital.

Det stilles krav til 15% av kjøpesummen som egenkapital, noe som kan bli problematisk å spare opp med stigende boligpriser. Finnes det egentlig noe alternativ for førstegangskjøpere? Hva er den letteste og raskeste måten å komme seg inn på boligmarkedet tidlig? Hvordan kan man få boliglån uten egenkapital? Dette skal vi se på i denne artikkelen.

Tjenestetorget_logo

Lånebeløp: 500 000 – 15 000 000 kr
Nedbetalingstiden: 1 – 30 år
Aldersgrense: 18 år

 

Boliglån Tjenestetorget 🏡

✓ Finne gode låneløsninge

✓ Du sparer tid og penger

✓ Helt kostnadsfritt for deg

Les mer ➜

Annonselenke

Eksempel: nominell rente: 5,19 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,39 %. Kostnad: 1 592 628 kr. Totalt: 3 592 628 kr

uno score

 

✓ Boligverdien vi viser deg er et estimat

 

Sjekk Verdien Av Boligen

Annonselenke

Les mer ➜

Hva er egenkapital?

boliglån uten egenkapitalEgenkapital er sin egne private kapital man legger inn ved kjøp av bolig. Lånet på boligen kan maks utgjøre 85% av boligprisen, mens egenkapitalen utgjør minimum 15%. Om man for eksempel. skal kjøpe en bolig til 3 000 000 kr, så trenger man 450 000 kr i egenkapital.

I tillegg til dette så kan ikke lånesummen overstige 5 ganger årsinntekt. Alt dette tilsammen gjør det svært krevende for veldig mange å kjøpe sin egen bolig. Heldigvis så finnes det noen alternativer til de som ikke har den egenkapitalen man trenger.

Hvorfor må man ha egenkapital?

Kravet til egenkapital har kommet ganske nylig og er et krav som myndighetene har pålagt bankene gjennom boliglånsforskriften. Det er flere grunner til at denne regelen kom, blant annet at man skulle forhindre banker store tap ved boligkrakk. I tillegg så ville man redusere etterspørselen i markedet ved å gjøre det vanskeligere å kjøpe bolig og dermed drive boligprisene opp.

Det var også krav om egenkapital før den nylige endringen, men da var det individuelt og bankene bestemte summen av egenkapitalen ut ifra hvert enkelt tilfelle. Nå er egenkapitalen satt til 15% for alle, uansett lånesum. En annen grunn til dette var for å begrense hvor mye en privat husholdning kunne ha i gjeld.

Hvordan skaffe egenkapital?

For mange så kan summen av egenkapitalen virke uoppnåelig. Det er snakk om store summer, derfor kan det være lurt å starte tidlig. Den vanligste måten å skaffe egenkapital på er vanlig sparing på sparekonto. Dette er ikke det beste alternativet, men kanskje det letteste for mange.

Banker tilbyr også BSU (Boligsparing for ungdom) for de som er under 34 år. Her kan man spare opptil 27 500 kr i året og få opptil 5 500 kr i skattefradrag. Om man sparer maksbeløpet på BSU fra man er 18 år, så vil man ha spart 440 000 kr når man er 34 år. I tillegg til skattefradraget man får, så er det forholdsvis god rente på en BSU konto i forhold til ordinære sparekontoer.

Den beste og raskeste måten å skaffe seg egenkapital på er å spare mye hver eneste måned i aksjer eller fond. Her er det ingen maksbeløp, så dette kan være lurt å gjøre i tillegg til BSU. Man kan selvfølgelig velge hvor stor risiko man ønsker å ta selv. Med større risiko kan man få høyere avkastning, men også risikere større tap. Det å sette opp et regnestykke på hvor mye man kan spare og hvor langt tidsperspektiv man ønsker å ha kan hjelpe når man skal finne ut av risikonivået.

Alternativer til egenkapital

For noen så er det muligheter for å få låne uten egenkapital. Det stilles alltid krav til 15% sikkerhet, men det kan være annen sikkerhet enn penger. Om man skal låne penger uten egenkapital kan man for eksempel ha noen som stiller kausjonist for deg, de vil da dermed dekke egenkapitalen med sikkerhet i sin egen bolig.

Å være kausjonist kommer selvfølgelig med en viss risiko. Om du har kausjonist på lånet ditt, vil den som er kausjonist måtte dekke utgifter om noe skjer. Om man for eksempel ikke klarer å betale for seg, så går banken til kausjonisten for å få pengene sine. I verste fall kan dette ende med at kausjonisten må selge sin egen bolig.

Det mest vanlige er nok å ha foreldre som kausjonist. Siden man setter sin egen økonomi i fare for andre, så er det ikke vanlig eller anbefalt å være kausjonist for venner eller andre bekjente. Det er heller ikke lurt med tanke på forholdet, da økonomi har en tendens til å komplisere ting.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hvordan få boliglån uten egenkapital og kausjonist?

Det må uansett stilles sikkerhet på boliglån, så man kan dessverre ikke komme unna dette. Denne 15% sikkerheten må dekkes, siden alle banker er lovpålagt å følge boliglånsforskriften. Det eneste mulige alternativet er husbanken, som er en kommunal bank som hjelper de som trenger det. Det stilles også krav til de som kan få lån i husbanken.

Er det mulig å få førstehjemslån uten egenkapital?

Ja man kan få førstehjemslån uten egenkapital, men da må man ha kausjonist. Ofte så vil banker at man skal dekke omkostninger uavhengig om man skal ha kausjonist eller ikke.

Hvor mye trenger man i egenkapital?

Når man skal søke boliglån uten sikkerhet så stilles det et krav på 15% egenkapital. Det betyr at man selv må spytte i 15% av kjøpesummen for å kunne få lånet. Disse pengene må være private midler og ikke andre lån. Om man skal kjøpe en bolig til 3 000 000 kr så trenger man 450 000 kr i egenkapital. 

Kan man kjøpe bolig uten egenkapital?

Det er mulig å få huslån uten egenkapital, men man kan ikke få boliglån uten sikkerhet. Dette er fordi banker er lovpålagt å ha 15% sikkerhet fra kunder på alle boliglån. Sikkerhet kan være egenkapital, sikkerhet i annen bolig eller kausjonist.