økonomiske feil å unngå

Økonomiske feil å unngå i 2023

Privatøkonomi er en viktig del av livet for de fleste av oss, og å unngå økonomiske feil kan ha stor betydning for økonomisk trygghet og suksess. Unngå disse 5 økonomiske feilene i 2023, og start med å bygge opp grunnmuren for din fremtid.

Leve over evne

En av de vanligste økonomiske feilene folk gjør er å leve over evne. Dette betyr at du bruker mer penger enn du har til rådighet. Dette kan være fristende når du ønsker å kjøpe noe du virkelig vil ha, men ikke har råd til. Kredittkort kan være en fristende måte å finansiere slike kjøp, men det kan være farlig å bli avhengig av å måtte bruke kredittkort. Hvis du ikke kan betale tilbake det du skylder, kan rentene og gebyrene raskt spirale ut av kontroll.

Hvordan unngå dette? Lag et budsjett! Ved å lage en oversikt over inntektene og utgiftene dine, får du bedre kontroll over økonomien og sikrer at du ikke bruker mer enn du har råd til. Hvis du vil kjøpe noe dyrt, må du spare opp til det i stedet for å ty til kredittkort.

Ikke spare nok

En annen økonomisk feil som mange gjør, er å ikke spare nok penger. Dette kan føre til at du ikke har nok penger til å håndtere uforutsette utgifter. Det kan også hindre deg i å nå langsiktige økonomiske mål, som å kjøpe en bolig eller spare til pensjon.

Hvordan spare mer? Sett opp et automatisk trekk fra lønnskontoen din til en sparekonto hver måned. På denne måten vil du spare penger uten å engang tenke på det. Du kan også vurdere å øke beløpet du sparer når du får en lønnsøkning eller mottar ekstra inntekt, som bonus eller skattepenger.

Ikke investere

Å ikke investere kan føre til at du går glipp av muligheter til å tjene penger og øke formuen din over tid. Det kan være skummelt å begynne å investere, spesielt hvis du ikke har mye kunnskap om det. Men ved å ikke investere, går du glipp av muligheten til å dra nytte av avkastningen i årene som kommer.

Hvordan investerer man? Start med å lære så mye som mulig om investeringer og finansmarkedet. Det kan være lurt å begynne smått i langsiktige posisjoner i fond. Etter hvert kan man gå over til enkeltaksjer og begynne å bygge en diversifisert portefølje som passer til din risikotoleranse og økonomiske situasjon.

Ikke ha et nødfond

Som nevnt tidligere, kan uforutsette utgifter være en utfordring hvis du ikke har spart nok penger. Det kan føre til at du går i gjeld eller bruker penger som du egentlig hadde satt av til andre formål. Å ha en nødfond kan hjelpe deg å unngå dette.

Hva er et nødfond? Et nødfond er penger man har tilgjengelig til nødstilfeller. Dette burde man bygge opp slik at det tilsvarer minst 3-6 måneder med inntekt. Hensikten er å kunne ha noe å falle tilbake på dersom man mister jobben, blir syk eller skadet, eller havner i andre alvorlige økonomiske situasjoner.

Ikke ha en plan eller mål

Å ikke ha et mål for egen økonomi kan føre til at man heller ikke har noe å spare eller investere for. Det å sette seg økonomiske mål gir mening til hverdagen, men det er like viktig å legge en plan for å oppnå dette målet. Det må være et realistisk økonomisk mål som man kan legge en plan for å oppnå. Dette kan for eksempel være mål som å kjøpe seg bolig, kjøpe drømmebilen eller økonomisk frihet. Prøv å vær så spesifikk som mulig slik at det blir lettere å legge en plan.