Det er mange årsaker til at vi tar opp lån. Det kan hende bilen trenger en reparasjon for å bli EU-godkjent, kjøleskapet ryker eller stua trenger til en oppussing. Det kan også være at vi kjøper ting på avbetaling eller rett og slett tar opp et smålån for å kunne reise på ferie. Uansett hva årsaken til lånet er så hender det noen ganger at det blir for mange lån, og da kan refinansiering av smålån være en god idé.
Lånebeløp: 500 000 – 15 000 000 kr
Nedbetalingstiden: 1 – 30 år
Aldersgrense: 18 år
Annonselenke
Eksempel: effektiv rente 7,97 %, 2 000 000 kr o/ 25 år, kostnad: 2 298 261, totalt: 4 408 261 kr
Samle alle smålån og få oversikt
Sitter du med mange smålån er det ikke bare lett å miste oversikten, det er også dyrt. Du betaler rente for hvert lån du har, og satsen kan variere. I tillegg må du betale termingebyr for hvert avdrag du betaler inn. Det vil si at desto flere lån du har, desto flere termingebyrer betaler du. Å samle dyre smålån vil derfor både gi deg bedre økonomi i form av færre termingebyr og bedre oversikt over egen økonomi.
Det er viktig å ikke undervurdere hvor viktig det er å ha oversikt over egen økonomi. Det bidrar til å forhindre at du kommer i uføre når det gjelder, for eksempel, innbetaling av avdrag. Mister du oversikten og slutter å betale, risikerer du ikke bare at lånene dine blir dyrere på grunn av purregebyrer og inkasso, men også at du får betalingsanmerkning.
Å bli registrert som dårlig betaler med betalingsanmerkning vil føre til at du vil få avslag på fremtidige lånesøknader, også refinansieringslån, inntil betalingsanmerkningen er fjernet.
Samle smålån
Dersom du ønsker deg full oversikt og kontroll over egen økonomi, vil det være lurt å samle smålån i et større lån. Dermed slipper du å måtte ut med flere termingebyrer hver eneste måned. I tillegg vil du, dersom du gjør en god jobb når du skal søke om det nye lånet, få en bedre rente enn det du har hatt.
Det kan være både slitsomt og forvirrende å skulle holde oversikt over flere avdrag til flere ulike långivere. Kanskje de ikke en gang skal betales på samme dato hver måned. Da er det fort gjort å miste oversikten og kanskje glemme en betaling.
Refinansieringslån
Et refinansieringslån vil rett og slett si at du tar opp et nytt lån for å betale ut andre lån eller annen gjeld. Det første du må gjøre er å finne ut hvor mye du har i gjeld allerede, slik at du vet hvor mye du skal søke om i refinansieringslån.
Når du søker kan du be banken som innvilger søknaden din om å betale ut de gamle lånene. Det er nemlig mange banker som bidrar til dette, og da slipper du å falle for fristelsen til å bruke pengene til noe helt annet. Refinansiering kan gi deg et bedre økonomisk liv, og det er det mange som setter pris på.
Slik søker du om refinansiering
Det å søke om refinansiering foregår på samme måte som når du søker om lån uten sikkerhet. Når du skal søke om refinansiering av forbruksgjeld er det viktig å sjekke flere låntilbydere. Årsaken til dette er at du ønsker å få så lav effektiv rente som mulig.
Det er nemlig den effektive renten som avgjør hvor dyrt lånet blir. Selv om den effektive renten settes individuelt, er det et godt utgangspunkt å søke hos de bankene som allerede tilbyr en lav rente. Den beste refinansiering av smålån er altså et lån med lav effektiv rente.
Refinansiering ved hjelp av økt boliglån
Dersom du har sikkerhet i egen bolig, er det også mulig å søke om utvidelse av boliglånet og bruke dette til å samle smålån og kredittkort her. Boliglån er fremdeles den låneformen som har den laveste effektive renten. Dette skyldes at banken får sikkerhet for lånet sitt, og dette resulterer i lavere rente. Dermed får du et langt billigere lån enn hva du ellers kan få.
Har du mulighet og har sikkerhet i bolig kan det være verdt å undersøke om du kan få en økning i boliglånet for å samle gjeld du har fra tidligere. Vær dog oppmerksom på at det kan tilkomme tinglysningsgebyrer og andre gebyrer, så sjekk med banken din hva som eventuelt kommer ved siden av før du bestemmer deg.
Bruk en sammenligningstjeneste
Dersom du velger refinansiering uten sikkerhet er det veldig lurt å sammenligne låntilbyderne før du takker ja til et tilbud. Igjen handler det hele om å få så lav rente som mulig. Den letteste måten å gjøre dette på er å bruke en sammenligningstjeneste. Der finner du oversikt over de bankene og finansieringsinstitusjonene som tilbyr den laveste renten.
Du søker hos hver og en av dem på nettet. Søk hos noen forskjellige, gjerne minst tre stykker, slik at du får et sammenligningsgrunnlag. Søknaden din vil så bli gjenstand for en kredittvurdering og resultatet av denne vil avgjøre hvilken rente du får tilbud om og hvor mye du får låne.
Deretter sammenligner du og velger det tilbudet som gir deg den beste renten. Bruk av sammenligningstjenester er ellers gratis, så her har du rett og slett ingenting å tape men alt å vinne.
Ikke glem at du må oppfylle bankenes minstekrav til søkere. Disse handler om følgende:
- Alder
- Inntekt
- Betalingshistorikk
- Bosted
Selv om alle banker har disse grunnleggende minstekravene, vil detaljene kunne variere fra bank til bank.
Refinansiering av lån med betalingsanmerkning
Mange som har behov for å samle smålån har allerede havnet i en situasjon der de har fått betalingsanmerkning. Vanligvis er det ikke mulig å ta opp flere lån dersom du allerede har betalingsanmerkning.
Norske banker er pålagt å utvise forsiktighet og måtehold når det kommer til utlån av penger, men det finnes enkelte banker som har spesialisert seg på å tilby refinansiering av gjeld uten sikkerhet til tross for at du har betalingsanmerkninger.
Kravet de stiller er at du må tilby sikkerhet for det nye lånet. Sikkerheten kan være i bolig, hytte eller annet, avhengig av hvor mye du trenger å låne. Du får heller ikke utbetalt pengene, men må oppgi hva du skylder og til hvem. Så vil den nye banken betale ut din gamle gjeld.
Dette er en flott mulighet til å refinansiere smålån og få et billigere lån på. Du vil ha færre långivere å forholde deg til og få en lettere økonomisk hverdag.
Populære alternativer til långivere som tilbyr refinansiering:
- Axo Finans
- Thorn Privat Finans
- Lendo
- Grupo Santander
- Komplett Bank ASA
- Bank Norwegian
- DNB
- Sparebank 1 Gruppen
- Easybank
- yA Bank
- SBanken
- Nordea
- Gjensidige
- BN Bank
- MyBank